Ijzerlaan

Dit weekend breken we de IJzerlaanbrug af

Op 29 en 30 april wordt de IJzerlaanbrug tussen Antwerpen en Merksem definitief afgebroken. Geïnteresseerden kunnen de afbraakwerken van nabij volgen vanop een veilige uitkijklocatie op de Vaartkaai in Merksem. Om de afbraakwerken veilig te laten verlopen, wordt vanaf vrijdagmiddag 28 april het verkeer van de Vaartkaai plaatselijk omgeleid.

Kom een kijkje nemen

De afbraakwerken starten in de nacht van zaterdag op zondag, maar zondagvoormiddag 30 april, zal het hoogtepunt van de werken plaatsvinden. Vanop het water zullen kranen de brug stuk voor stuk afbreken.

Geïnteresseerden die de afbraak van nabij willen volgen, kunnen terecht op een uitkijkpunt aan de Vaartkaai in Merksem, langs het Albertkanaal. De afgebakende zone zal vlot te bereiken zijn met de fiets vanaf de nieuwe fietsbrug en de Vaartkaai. Parkeermogelijkheden voor de wagen zijn beperkt in deze omgeving.

Gevolgen voor het verkeer

Om ervoor te zorgen dat het verkeer op de route Vaartkaai tijdens de afbraakwerken vlot kan blijven rijden, wordt dit vanaf vrijdagmiddag 28 april plaatselijk omgeleid. Deze omleiding loopt via een deel van de Oude Bredabaan en onder de ir. Menneslaan door. Omdat aansluitend op de afbraak van de brug ook de aanloophelling op de ir. Menneslaan weggegraven wordt en de versmalling in het Albertkanaal wordt verwijderd, zal deze omleiding nog tot het najaar van 2017 van toepassing zijn.

Fietsers op de Vaartkaai volgen dezelfde omleiding via een fietspad dat afgescheiden is van de rijbaan. Voor fietsers die van Merksem naar de nieuwe fietsbrug rijden of omgekeerd, wordt een veilige oversteekplaats voorzien ter hoogte van de Oude Bredabaan.

Een afscherming op de nieuwe fietsbrug zal ervoor zorgen dat fietsers en wandelaars veilig de brug kunnen blijven gebruiken tijdens de afbraakwerken. 

*Klik op de afbeelding onderaan het artikel om dit op kaart te bekijken.

 Grootste knelpunt op het Albertkanaal verdwijnt

Met haar 6.7m doorvaarthoogte is de IJzerlaanbrug vandaag de laagste brug over het Albertkanaal. Dit terwijl er 9.10m hoogte nodig is om binnenvaartschepen toe te laten 4 lagen containers mee te nemen i.p.v. 3. De pijlers van de brug staan ook zeer ver in het water, waardoor het Albertkanaal ter hoogte van de brug maar 26m breed is. Veel schepen kunnen elkaar op deze plaats daardoor niet kruisen maar moeten beurtelings de brug passeren. Het is dan ook cruciaal voor het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal dat deze brug wordt afgebroken.