Ijzerlaan

Nieuwe fietsbrug creëert kansen voor scheepvaart Albertkanaal & omgeving IJzerlaanbrug

In april neemt Antwerpen de nieuwe fiets- en wandelbrug over het Albertkanaal in gebruik. Dit weekend werd aan de IJzerlaan het brugdek het Albertkanaal overgevaren en op de brugpijlers geplaatst. Honderden buurtbewoners volgden met veel interesse deze spectaculaire werken.
Van zodra deze fietsbrug is afgewerkt, kan de oude IJzerlaanbrug definitief worden afgebroken. En dat biedt belangrijke voordelen. Voor de scheepvaart op het Albertkanaal, voor de omgeving rond de IJzerlaanbrug en voor de vlotte doorstroming voor fietsers en bestuurders op de Singel.

Langste fietsbrug van Vlaanderen

In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 december werd aan de IJzerlaan het brugdek van de nieuwe fietsbrug via een ponton het Albertkanaal overgevaren en vervolgens met behulp van 2 grote kranen, één op elke oever, op de brugpijlers geplaatst. Het brugdek is 230 ton zwaar en 85 meter lang.
Als ze in april 2017 helemaal klaar is, zal de nieuwe brug met haar 490 meter de langste fietsbrug van Vlaanderen zijn. Vandaag is dit de Diabolo-fietsbrug in Machelen over de E19.

Vlotte scheepvaart op Albertkanaal

Dankzij de nieuwe fietsbrug kan de oude IJzerlaanbrug worden afgebroken. En dat is nodig. Want de oude IJzerlaanbrug vormt vandaag met haar doorvaarhoogte van 6.70m het laagste punt over het kanaal. En doordat haar brugpijlers ver in het kanaal staan, kunnen schepen elkaar niet passeren op deze plaats. Dankzij de afbraak van de brug kunnen schepen hier in de toekomst met 4 i.p.v. 3 lagen containers langsvaren en elkaar, dankzij de verbreding van het kanaal, vlot en veilig passeren.

“De IJzerlaan-fietsbrug is een cadeau voor Antwerpse fietsers, maar ook voor de schippers op het Albertkanaal. De nieuwe brug geeft in de hoogte en in de breedte meer ruimte aan binnenvaartschepen. Het Albertkanaal, een economische slagader voor Antwerpen en de rest van Vlaanderen, wordt zo nog aantrekkelijker als ultieme alternatief voor de file”. Minister Ben Weyts

Metamorfose voor de buurt

Dankzij de nieuwe fietsbrug zal ook de omgeving er sterk op vooruit gaan. De aanloophellingen van de oude brug verdwijnen. Zo creëren we nieuwe ruimte voor de buurt. Aan de kant van Antwerpen voor een nieuwe IJzerlaan met veel groen, brede Singelfietspaden, voetpaden en een nieuw kanaal. Aan de kant van Merksem, voor een volledig nieuwe groenzone naast de Vaartkaai.

Parel voor fietsers en wandelaars

Fietsers en wandelaars krijgen dankzij een investering van bijna 4.9 miljoen euro een parel om vanaf april 2017 in alle veiligheid en met alle comfort het Albertkanaal te kruisen. Dankzij de aansluiting van de brug op de nieuwe fietspaden van de IJzerlaan, de Slachthuislaan (waarvan de heraanleg 2e helft 2017 start), de toekomstige fietsstraat Samberstraat en in Merksem op de nieuwe fietspaden naar de Vaartkaai en richting Groenendaallaan, zal de fietsbrug een onmisbare schakel worden binnen het Antwerpse fietspadennetwerk.

Een vlotte Singel

Door de afbraak van de brug, kan de Slachthuislaan ook naadloos worden aangesloten op de IJzerlaan. Zo ontstaan een vlotte verbinding tussen de Singel en de Noorderlaan en geraken bestuurders makkelijk vanop de Noorderlaan naar het zuiden van de stad.

“Met het verdwijnen van de oude IJzerlaanbrug zal de doorstroming op de Singel verbeteren. Zo worden de dubbele rijvakken in beide richtingen van de Slachthuislaan en van de IJzerlaan mooi met elkaar verbonden. Bovendien creëert de fietsbrug de mogelijkheid voor fietsers om op veilige en comfortabele manier de verbinding te maken tussen Antwerpen centrum en Merksem.” Schepen voor mobiliteit Koen Kennis

Een enthousiast publiek

Naar aanleiding van de plaatsing van het brugdek, organiseerden Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel en stad Antwerpen op zondagmorgen op de oude IJzerlaanbrug een ontbijt voor 500 buren van het project IJzerlaan. Een perfecte locatie om de pas geïnstalleerde fietsbrug te komen bewonderen.

Bijna 700 geïnteresseerden voeren afgelopen weekend ook mee op één van de drie boottochten die werden georganiseerd langs de bruggen van het Eilandje en Merksem of kwamen tijdens één van de zes vertelwandelingen luisteren naar de straffe verhalen over de oude IJzerlaanbuurt.
Dit naast de honderden andere mensen die zaterdag en zondag gewoon een kijkje kwamen nemen naar deze spectaculaire werken.

 Meer foto's van het ontbijt vind je in onze rubriek 'Werf in beeld'>

Bekijk ook de timelapse van het invaren van de fietsbrug in onze rubriek 'Werf in beeld'>