Ijzerlaan

Dit weekend maken we de brug

In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 december wordt aan de IJzerlaan het brugdek van de nieuwe fietsbrug het Albertkanaal overgevaren en op de brugpijlers geplaatst. Naar aanleiding van deze spectaculaire werken organiseren Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel en stad Antwerpen samen met hun partners verschillende activiteiten voor de buurt. Meer dan 1160 geïnteresseerden schreven zich in voor het buurtontbijt, een vertelwandeling of een boottocht langs de bruggen van het Eilandje en Merksem.

Spectaculaire werken

In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 december wordt aan de IJzerlaan het brugdek van de nieuwe fietsbrug het Albertkanaal overgevaren en vervolgens met behulp van 2 grote kranen op de brugpijlers geplaatst. Het brugdek is 85 meter lang en 230 ton zwaar. De plaatsingswerken starten op zaterdagavond na 22u en duren de hele nacht. Zondag last de aannemer het brugdek verder aan de brugpijlers vast, zodat de kranen opnieuw kunnen weggehaald worden.

Ontbijt en straffe verhalen

Naar aanleiding van deze werken organiseren Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel en stad Antwerpen op zondagmorgen op de oude IJzerlaanbrug een ontbijt voor 500 buren van het project IJzerlaan. Een perfecte locatie om de nieuwe fietsbrug te komen bewonderen.

Datzelfde weekend worden 3 boottochten georganiseerd waarbij een woordje uitleg wordt gegeven over de bruggen van het Eilandje en Merksem. Daarnaast zijn er nog 6 vertelwandelingen met straffe verhalen over de oude IJzerlaanbuurt.

De interesse voor deze activiteiten was zeer groot. De meer dan 1160 te verdelen plaatsjes waren, zelfs met extra toegevoegde sessies, onmiddellijk volgeboekt.

Kom een kijkje nemen

Uiteraard is ook wie geen plaatsje heeft kunnen bemachtigen voor één van deze activiteiten, meer dan welkom om een kijkje te komen nemen naar de nieuwe fietsbrug.

Wie tijdens de nacht van zaterdag op zondag de installatiewerken wil volgen, kan terecht op de Vaartkaai aan de kant van Merksem, ten zuiden van de Bredabaan. De IJzerlaanbrug is die nacht omwille van veiligheidsredenen volledig afgesloten.

Vanaf zondagmorgen 9u30 kan de nieuwe fietsbrug bewonderd worden vanop de oude IJzerlaanbrug.

Gevolgen voor het verkeer

Om deze complexe werken veilig te laten verlopen, wordt de Vaartkaai op vrijdag 2 december vanaf 20 uur plaatselijk afgesloten voor alle verkeer. Ook fietsers kunnen niet meer door via het jaagpad. In de loop van maandagmiddag 5 december gaat de Vaartkaai terug open voor het verkeer.

Het verkeer volgt zolang volgende omleidingen (zie ook omleidingskaart)

Autoverkeer richting Antwerpen:

  • Via de Deurnsebaan naar de Bisschoppenhoflaan
  • Via Schijnpoortweg, Burgemeester Gabriel Theunisbrug naar de Ingenieur Menneslaan
  • Via de aanloophelling van de IJzerlaanbrug terug naar de Vaartkaai

Autoverkeer richting Schoten

  • Via de Ingenieur Menneslaan naar de Minister Delbekelaan
  • Via Duvelshoek of Van Veerlehofstraat terug naar de Vaartkaai

Fietsers

  • Via de Carettestraat naar de Oude Bredabaan, om via de Ingenieur Menneslaan terug naar de Vaartkaai te fietsen
  • Bijkomend wordt van zaterdagavond 22u tot zondagmorgen de oude IJzerlaanbrug omwille van veiligheidsredenen volledig afgesloten, ook voor fietsers en voetgangers. Dit betekent dat fietsers die nacht moeten omrijden via Groenendaallaan/Noorderlaan of Schijnpoortweg/Singel om van Merksem naar Antwerpen te fietsen of omgekeerd. Vanaf zondagmorgen kunnen fietsers en voetgangers opnieuw de IJzerlaanbrug gebruiken.

Scheepvaart

  • Er is geen scheepvaart mogelijk op het Albertkanaal ter hoogte van de IJzerlaanbrug vanaf zaterdag 3 december 22u tot zondagavond 4 december 22u.
*Klik op onderstaande kaart om de omleidingsroute voor auto's en fietsers te bekijken.