Ijzerlaan

Maandag 28 november: IJzerlaanbrug definitief afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Op maandag 28 november 2016 wordt de IJzerlaanbrug definitief gesloten voor auto’s en vrachtwagens. Bestuurders die van Merksem naar Antwerpen rijden en omgekeerd, nemen voortaan de aanbevolen route via de Groenendaallaan-Noorderlaan. De IJzerlaanbrug wordt vervangen door een fiets- en wandelbrug. Voetgangers en fietsers kunnen de oude brug blijven gebruiken tot de nieuwe fietsbrug in gebruik wordt genomen.

28 november 2016

Op maandag 28 november 2016 wordt de IJzerlaanbrug definitief afgesloten voor het verkeer. Dan start de afbraak van de aanloophelling aan de zijde van Antwerpen. Zo kan op deze plaats een tijdelijke omleidingsweg worden aangelegd tussen de Slachthuislaan en de noordelijke ventweg van de IJzerlaan. De IJzerlaanbrug wordt vervangen door een fiets- en wandelbrug. De fietsbrug wordt in april 2017 in gebruik genomen.

Gevolgen voor het verkeer

Voetgangers en fietsers

  • Voetgangers en fietsers kunnen via de oude IJzerlaanbrug blijven rijden tot de nieuwe fietsbrug in gebruik wordt genomen.
  • Richting Merksem volgen zij de tijdelijke omleiding langs de IJzerlaan en vervolgen hun weg via de Bredastraat en de ventweg IJzerlaan tot aan de noordelijke oprit IJzerlaanbrug. Vanop de brug kunnen zij hun weg naar Merksem voortzetten.
  • Richting Antwerpen nemen zij de noordelijke afrit IJzerlaanbrug en vervolgen hun weg via de Merksemsestraat en Bredastraat tot de IJzerlaan. Vanop de IJzerlaan kunnen voetgangers en fietsers hun weg voortzetten naar Antwerpen.
  • Op de op- en afrit IJzerlaanbrug werd een comfortabel fietspad in asfalt aangelegd over de kasseien in de twee richtingen.

Openbaar vervoer

De bussen van bundel 600 volgen de route via de Groenendaallaan-Noorderlaan. Van zodra de Merksemsestraat is heraangelegd, rijden de bussen terug over de IJzerlaanbrug totdat deze in de lente van 2017 volledig wordt afgebroken.

Personen- en vrachtverkeer

  • Auto’s en vrachtwagens kunnen vanaf maandag 28 november de IJzerlaanbrug niet meer gebruiken.
  • De aanbevolen route om van Merksem naar Antwerpen te rijden en omgekeerd loopt via de Groenendaallaan-Noorderlaan.

Tijdens de werken voor de Noorderlijn begin november wordt het kruispunt Groenendaallaan-Noorderlaan verbeterd en de werking van de verkeerslichten aangepast, zodat het verkeer hier vlotter kan passeren.

Lees hier meer over de aanbevolen rijroutes>

Waarom verdwijnt de brug?

De oude IJzerlaanbrug is de laagste brug over het Albertkanaal. Om binnenvaartschepen toe te laten om vier lagen containers mee te nemen in plaats van drie, moet deze lage brug worden afgebroken. Door meer containers via het water te vervoeren, kunnen we vrachtwagens van de weg halen. De pijlers van de brug staan ook ver in het Albertkanaal, waardoor het kanaal op deze plaats maar 26 meter breed is. Schepen kunnen elkaar hierdoor niet kruisen op deze plek. De brug wordt vervangen door een hogere fiets- en voetgangersbrug.