Ijzerlaan

Buren wandelden door leidingenkoker onder het Albertkanaal

Zo'n 300 buren van het project IJzerlaan wandelden afgelopen weekend door de leidingenkoker onder het Albertkanaal. De leidingenkoker werd afgelopen zomer gegraven door de boorkop 'Margriet'.

Enkele weken geleden ontvingen de buurtbewoners van het project IJzerlaan een uitnodiging in de bus. Of ze geen zin hadden om eens te komen kijken naar de grote putten die we al zo lang aan het bouwen zijn aan weerszijden van het Albertkanaal. De putten zijn de vertrek-, en ontvangsput voor een nieuwe leidingenkoker onder het Albertkanaal. De leidingenkoker zelf is 250 m lang. 

De uitnodiging bleek een succes. Al gauw besloten we in plaats van 1 bezoekdag, er een weekend van te maken. Omwille van de veiligheid moesten we echter afsluiten op 300 inschrijvingen.

Avontuurlijke afdaling

Dit weekend was het dan zover. Om de drie kwartier mocht een groepje van 15 mensen 28 m diep afdalen in de vertrekput. Dit gebeurde met een kleine lift, bediend door onze ploegbaas Omar, die telkens 4 mensen tegelijk kon meenemen. Eenmaal iedereen afgedaald, kreeg het groepje uitleg van onze projectleider, hoofd communicatie of werfleider. 

De bezoekers leerden hoe zo'n diepe bouwputten worden gemaakt en hoe de boorkop 'Margriet' haar weg vond onder het Albertkanaal naar Merksem. Ze vernamen het verband  tussen de leidingentunnel, de afbraak van de IJzerlaanbrug en de verbreding van het Albertkanaal voor een vlottere binnenvaart. 

Tot slot zagen ze waar de leidingentunnel onder het Albertkanaal al door de eerste wanden van de verdiepte Oosterweelverbinding loopt. 

Als afscheid gingen de bezoekers naar huis met een zakje koekjes als aandenken aan de boorkop 'Margriet' die intussen al lang ontmanteld is in haar atelier in Dessel.

Lees meer over de bouw van de leidingenkoker onder het Albertkanaal>

Bekijk in onze rubriek werf in beeld nog meer foto's van de wandeling met de buren>

Bekijk hier de infopanelen over de werken IJzerlaan