Ijzerlaan

1 en 2 oktober hinder op kruispunt Noorderlaan-IJzerlaan

Dit weekend zullen er op de Noorderlaan staduitwaarts 2 rijstroken ingenomen worden voor nutswerken ter hoogte van het kruispunt Noorderlaan/IJzerlaan. Verkeer dat vanuit de stad over de Noorderlaan richting noorden rijdt, heeft hierdoor slechts 1 rijstrook ter beschikking. Vanaf zondag verschuift ook de werf op het kruispunt. Hiervoor dient de lichtenregeling te worden aangepast. Tijdens deze aanpassing regelt de verkeerspolitie het verkeer op het kruispunt. 

2 rijstroken ingenomen van vrijdagnacht tot zaterdagavond

Van vrijdag op zaterdag worden vanaf 1 uur ’s nachts op de Noorderlaan, net voor het kruispunt Noorderlaan/IJzerlaan, staduitwaarts 2 rijstroken ingenomen voor het verlengen van een gasleiding. Hiervoor dient een sleuf te worden gegraven op de hoek Noorderlaan/IJzerlaan. Deze werken kunnen enige geluidshinder veroorzaken.

Het verkeer heeft dan tijdelijk slechts 1 rijstrook ter beschikking om richting Noorderlaanbrug te rijden of rechtsaf te slaan naar de IJzerlaan.

Vanaf zaterdag 1 oktober 18 uur zullen er staduitwaarts opnieuw 3 rijstroken beschikbaar zijn op de Noorderlaan: 2 rechtdoor en 1 rechtsaf.

Zondag fasewissel op het kruispunt

Zondag 2 oktober tegen 10 uur gaan de werken op het kruispunt Noorderlaan/IJzerlaan een nieuwe fase in. De renovatiewerken van de sluis onder het kruispunt zijn afgelopen. In de volgende fase start de aannemer van de nieuwe tramlijn Noorderlijn met zijn werken voor de aanleg van tramsporen over het kruispunt.

Wat betekent dit voor het verkeer?

De werfzone van project Noorderlijn neemt een groot stuk van het midden en het noordelijke deel van de IJzerlaan in beslag. De rijstroken verschuiven dan ook naar het zuiden van de IJzerlaan.

Wie vanop de Noorderlaan afdraait naar de IJzerlaan, heeft op de IJzerlaan slechts 1 rijstrook ter beschikking. In omgekeerde richting heb je vanop de IJzerlaan, richting Noorderlaan, 2 rijstroken ter beschikking: 1 linksaf, en 1 linksaf/rechtsaf. Zie bijgevoegd kaartje.

Op de IJzerlaan zelf, blijven de handelaars bereikbaar via doorsteken door de werfzones.

Politie regelt zondag het verkeer

De nieuwe ligging van de rijstroken vraagt om een aanpassing van de verkeerslichten. De politie zal tijdens de omschakeling het verkeer regelen.

Hoe rijd ik als fietser door de werken IJzerlaan?>

Welke werken zijn er nog gepland?

Het afgelopen jaar werd onder het kruispunt Noorderlaan IJzerlaan een oude sluis gerenoveerd en werd een nieuwe riolering aangelegd. De vernieuwde sluis vormt de verbinding tussen het geplande IJzerlaankanaal en het Asiadok.

Volgend jaar zal een 11 meter breed kanaal aangelegd worden. Dankzij het kanaal zal er bijna 80 jaar na het dempen van de Kempische Vaart opnieuw water door de IJzerlaan stromen.

De komende maanden zal ook de IJzerlaanbrug worden afgebroken en vervangen door een nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Samen met de brug verdwijnen ook de lange aanloophellingen. Een unieke kans om de IJzerlaan en de Ingenieur Menneslaan helemaal opnieuw in te richten. 

Lees meer over deze werken>